Dojmovi nakon 4. Kongresa

Mirela Glavaš

Moje sudjelovanje na Kongresu poduzetnica 2019.godine mi je dalo, kao i u prethodnim godinama do sada, veliki motiv za daljnji rad, ali ne samo u okviru Republike Hrvatske nego i šire.

Međusobna razmjena iskustava, od strane poduzetnica iz cijele Hrvatske ali i iz regije, kao i suradnja s državnom i lokalnom upravom i samoupravom, daje mi za pravo reći da su pomaci u poduzetništvu vidljivi osobito u manjim sredinama poput Pakraca ili moje Nove Gradiške, ali isto tako pokazuje kako postoje još mnoga neriješena pitanja, na koja moramo svi zajedno utjecati kako bi se privatni sektor gospodarstva mogao nazvati okosnicom napretka svake države ali i regije.

S toga, kao začetnik projekta Grad/županija/mjesto – prijatelj ženskog poduzetništva, mogu reći da sam ponosna osobito na organizatore – Ženski poduzetnički centar koji svojom neizmjernom energijom i iskustvom pokazuju kako su ovakvi događaji potrebni za osnaživanje žena u poduzetništvu, ali i da se njihov glas treba još više čuti i u budućnosti. Također i sve žene koje obnašaju funkciju pri javnoj ili državnoj službi treba pohvaliti za neustrašivost u svijetu politike te im ovom prilikom čestitam na ustrajnosti i hrabrosti.

Na kraju moram reći da od svih sudionika koji su sudjelovali na Kongresu, najveće zadovoljstvo vidim u stavu samih poduzetnica koje ustrajno, iz dana u dan, utječu na pozitivne promjene u društvu i doprinose kako svojim obiteljima tako i široj zajednici. S takvom pokretačkom snagom svi izazovi koji su stavljeni pred njih kao poduzetnicama, majkama, sestrama, suprugama, ne predstavljaju ništa drugo već divljenje svih nas. I zato uvijek treba naglašavati sve što one jesu – uzori društva.

Sofija Bajič

Negdje sam pročitala da je “Iza svake uspješne žene – ona sama.” Ne mogu se u potpunosti složiti s tim, jer je Kongres poduzetnica još jednom pokazao da iza svake uspješne žene stoji cijela vojska žena spremnih na akciju, bezrezervnu podršku i oslonac.

Evo već nekoliko godina unatrag se sastajemo i svakom novom prilikom rastemo te postajemo snaga cijele regije na koju se mora računati. U listopadu 2019. godine potpisale smo povijesni sporazum, a danas pod krilaticom #strong woman – strong society nastavljamo obarati rekorde međusobne suradnje u regiji. Sve nas je više i sve smo glasnije, što je izuzetno važno kako bismo osvojile svoje mesto pod suncem.

Kongres poduzetnica, osim inspiracije i motivacije, pružio nam je i taj praktični dio i mogućnost da predstavimo svoje biznise na vrlo neposredan način. Organizatorima svaka čast! Do novog viđenja, ostanite hrabre, svoje i uporne, jer u životu dobijemo baš onoliko koliko imamo hrabrosti da tražimo!

Petra Martinko

Kongres poduzetnica 2019 bio je moj prvi susret s idejom i misijom Ženskog poduzetničkog centra. Kao dugogodišnja poduzetnica osvojila me snaga projekta te ideja da se poduzetnice udruze, okupe, suradjuju, pomazu jedna drugoj te naravno stvaraju nove poslovne i privatne odnose.

Kongres je posjetilo preko 500 sudionika te je zasigurno kao takav umrežio mnoge sudionike za nove poslovne projekte i zajedničke ideje. Sam Kongres izvrsno je koncipiran, pa osim umrežavanja, svaki poduzetnik moze naučiti mnogo toga iz brojnih predavanja te čuti izravno iskustva i put poduzetnica od njihovih početaka.

Takav je događaj vrlo inspirativan kako za nove poduzetnice tako i za ostale sudionike zbog predstavljanja svog biznisa, novih ideja te poslovnih kontakata.

Maja Ilčić

Treću godinu sudjelujem na Kongresu poduzetnica i nemam ni jednu negativnu riječ. Niti su žene režale jedne na druge, niti su podmetale, niti su tračale, a nisu niti grizle. A znamo da žene vole nekada biti nekolegijalne. No, pozitivna energija koja vlada na Kongresu poduzetnica je energija svih žena koje su svake godine tamo, a iz godine u godinu broj znatno raste.

Ako se pitate zašto nitko nikoga ne grize, jednostavno zato što su žene bez frustracija, bez ljubomore, bez negativnih primisli došle čuti i vidjeti iskustva drugih žena koja će ih inspirirati, naučiti i u konačnici potaknuti da se same otisnu u avanturu zvanu poduzetništvo. U nekoliko panela mogli smo čuti ono što žene muči u svom poslovanju, kako uspijevaju probleme riješiti, na koji način funkcionira poduzetništvo te kako mogu uz pomoć jedinca lokalne samouprave postići svoje ciljeve.

Upravo sam od žena koje sam upoznala kroz protekle tri godine kroz Ženski poduzetnički centar dobila najviše dobrih i korisnih savjeta, motivacijskih guranja i komplimenata jer ovdje žena ženi nije vuk, već podrška i dokaz da se dobro dobrim vraća. Sve poduzetnice, buduće poduzetnice, mlade ili malo manje mlade, zabilježite datum 08. 03. 2020. godine, nećete požaliti, a vjerujte mi kući ćete otići punog srca, sretne i ohrabrene za vaše daljnje korake.

Gordana Kadoić

Četvrti po redu Kongres poduzetnica privukao je izniman broj vedrih I raspoloženih žena koje su cijeli program pratile s osobitim zanimanjem. Svaka je stigla sa svojim ciljem, no svi smo mi tražili inspiraciju, motivaciju, poznata I draga lica, nova poznanstva, korisne savjete I riječi potpore.

Odlična organizacija, raznoliki i sadržajno bogati program mnoštvo nasmiješenih lica pratilo je do samoga kraja. Poduzetnice su čule puno korisnih savjeta, osobnih iskustava drugih poduzetnica i četiri različita predavanja iz kojih su sigurno ponijele sa sobom neku lijepu misao, citat ili novootkrivenu činjenicu koju će brižljivo njegovati do sljedećeg susreta 2020.

Marica Dusper

Kongresi se organiziraju da bi se o odredjenim temama javno progovorilo, kako bismo osigurali mjesto dijaloga svim našim različitim stavovima o odredjenoj temi.

Ovaj četvrti po redu kongres o ženama poduzetnicama ispunio je svoju svrhu i smisao upravo po moći dijaloga. Meni osobno, kao djelatnici Zagrebačkog Holdinga kompanije od 7,5 tisuća uposlenih, bilo je važno istaknuti da smo vjesnici boljih vremena za žene na rukovodećim pozicijama jer nas je 41%. Podrška mora doći s dvije strane: prvo od nas samih iz naše izgrađene osobnosti i drugo – mora doći od vrha, od očeva, od muževa, od kolega, od vlasnika, od gradonačelnika u našem slučaju.

Nas 41% žena u Zagrebačkom Holdingu, sa ženom kao predsjednicom Uprave, smo SVOJE, borimo se, ne pravdamo se što smo žene, nosimo zadatke disciplinirano. naučile smo voditi stoljećima svoje male holdinge kod kuća – zato smo spremne, rođene spremne, voditi bilo koji poslovni holding – i na krilima dijaloga s bilo kojim stavom, te na krilima podrške svojih muških kolega, ne truditi se biti iste nego drugačije, i svoje, i težiti izvrsnosti.

Hvala Ženskom poduzetničkom centru što nam je omogućio da pokažemo svoju energiju na ovom Kongresu i veselimo se slijedećim našim zajedničkim uspjesima.